В рамках робочої поїздки до м. Познань (Польща), яка відбулася з 22 по 24 серпня, директорка Агенції регіонального розвитку Чернігівської області Марія Руденко, разом з чернігівською делегацією, досліджувала досвід Польщі у сфері сільського господарства

Вивчення Польського досвіду: розвиток регіону через співпрацю

Головною метою візиту було розвиток партнерських відносин між Чернігівською областю та Великопольським воєводством, а також обмін досвідом, спрямованим на підтримку місцевого та регіонального росту.

У складі делегації також були представники наукових та навчальних закладів: Інститут сільськогосподарської мікробіології та АПВ НААН та Національний університет "Чернігівський колегіум".

В рамках поїздки було проведено наради та обмін ідеями з представниками Великопольської аграрної палати, Агенції реструктуризації та модернізації сільського господарства, Університету природничих наук м. Познань, Інституту захисту рослин та виробничої групи Хробра.

Польські сільськогосподарські палати відіграють важливу роль у представництві та захисті інтересів фермерів. Було наведено приклади успішної кооперації та самоорганізації дрібних фермерів у сфері виробництва та переробки овочів, що призвело до посилення їхніх позицій на ринку.

Делегація висловила вдячність колегам з Познані за обмін інформацією та готовність співпрацювати при реалізації проєктів.

За словами Марії Руденко, важливо враховувати позитивний досвід Польщі, де різні інституції спільно допомагають розвитку громад. Хоча країни мають різне законодавство і можливості, адаптація деяких польських підходів може бути корисною і для України.Під час поїздки також відбувся обмін досвідом у підготовці сільського господарства Польщі до вступу в ЄС, а також були визначені можливі напрями спільних досліджень між природничими університетами та інституціями Чернігівщини.

Візит делегації був організований в рамках роботи Регіонального офісу міжнародного співробітництва. Це ініціатива Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, що має на меті розвиток взаємодії місцевих та регіональних влад з міжнародними партнерами, які прагнуть співпрацювати на рівні області та територіальної громади.