В Агенції регіонального розвитку відбулась зустріч у рамках Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?».

ВЕТЕРАНСЬКИЙ РУХ НА ЧЕРНІГІВЩИНІ: підтримка в працевлаштуванні та наданні соціальних послуг

Учасники бойових дій, представники неурядових громадських організацій та благодійних фондів обговорили шляхи та механізми подальшого сприяння і підтримки ветеранського руху.Один із пріоритетних напрямів підтримки – працевлаштування та професійне навчання. На сьогодні в області є 1150 вакансій, найбільш затребувані серед них швачки, лікарі, водії, слюсарі, інженери, електромонтери, оператори верстатів.Також є можливість набути спеціальність безкоштовно. Зокрема, для ветеранів служба зайнятості надає можливість отримати ваучер на безоплатне навчання.

Крім того, цього року в рамках реалізації урядового проєкту «єРобота» стартувала програма «Грант для ветеранів».Для отримання фінансової підтримки потрібно визначитись з ідеєю та скласти бізнес-план. Після цього подати документи через портал Дія, захистити бізнес-план перед комісією обласного центру зайнятості в режимі онлайн-співбесіди та чекати на прийняте рішення.

Програмами передбачено надання грантів у розмірі:250 тис. грн — для учасника бойових дій та/або особи з інвалідністю внаслідок війни за умови створення одного робочого місця;500 тис. грн — для дружини/чоловіка учасника бойових дій та/або особи з інвалідністю внаслідок війни за умови створення двох робочих місць;1 млн грн — для учасника бойових дій та/або особи з інвалідністю внаслідок війни, які зареєстровані як ФОП не менше ніж 3 роки, за умови створення чотирьох робочих місць, мінімум 2 з яких займуть ветерани або особи з інвалідністю внаслідок війни.

Ці кошти можна витратити на оплату оренди, придбання сировини, обладнання, ліцензійного програмного забезпечення або замовлення реклами.Актуальним також є питання забезпечення ветеранів якісними психологічними, соціальними та реабілітаційними послугами.

В Чернігові вже 5 років функціонує обласний центр реабілітації учасників бойових дій, де працюють психологи, соціальні працівники, реабілітологи та масажисти.Фахівці надають послуги з психологічного супроводу, відновлення та підтримки, пристосування та адаптації в соціумі, а також реабілітаційні послуги.